top of page

Ukens person: uke 9


Maler og kunstner Elisabeth Gyllensten (62) kom gående med sin Japanske spisshund ved navnet Mille, mandag ettermiddag. Gamlebyen var ekstra vakker den dagen for solen skinte, og det gjorde også Elisabeth.


Hun forteller meg at etter 20 år som sykepleier begynte hun i lære hos en maler i Oslo. Hennes 3 barn hadde blitt store, så da hadde hun mer tid til å male som hobby. Hos Per Lundgren fikk hun være i lære som i gamle dager, da de kunne være i atelieret hans og lære hele håndtverket. Etter 3 år hos Per Lundgren sluttet hun jobben som sykepleier og begynte å male på heltid. I 2002 skulle hun ha en utstilling på Soli Brug og forhørte seg med Per i forveien: “Hva skal jeg gjøre nå? Må jeg være sykepleier for å greie meg økonomisk? Jeg vil jo bare male”. Så sier han: “Nå må du være flink og gjøre det godt på Soli Brug, for da blir du ettertraktet og godt kjent i Sarpsborg. Så går du ut og begynner med kurs, for når de først er kjent med deg kan du avertere kurs etter jul”. Hun gjorde som han sa. Så satt hun og regnet hvor mye hun kunne tjene på 10 personer, og håpet at hun fikk 10. Så kunne hun ta ekstravakter for å klare økonomien. Så meldte 30 seg på. Så første sommeren etter jeg hadde hatt utstilling jobbet jeg som sykepleier, siden har jeg ikke gjort det, og så har folk bare vært så fornøyd. Vi averterte en gang, etter det gikk det fra munn til munn”.

“Så flytta Geir, mannen min og jeg sammen til Stabæk og da drev vi fortsatt skolen i Sarpsborg. Datteren min hadde flytta til Sarp fra Oslo med et barnebarn som jeg gjerne ville se mer. Geir fortalte at hvis han skulle til Østfold, så skulle han til gamlebyen, så da begynte jeg å se på hus i gamlebyen. Vi så den gamle banken på torvet som egentlig er det første rådhuset i Fredrikstad, det er fra 1767. Og så lå det der, for dyrt i første omgang, derfor kuttet vi det bare ut. Men så lå det der i flere måneder og vi fikk melding av megleren: at nå blir det billigere. Og akkurat i den perioden der hadde vi begge søkt oss inn til Odd Nerdrum som hans studenter. Vi bodde på gården hans og det var så hyggelig der på den gården. Vi bodde der en hel sommer, og det var en helt fantastisk opplevelse. Det kom studenter fra Amerika, Japan, Island, Irland. Vi kunne ha vært foreldrene til hele gjengen, men når du er på det stedet så er det bare maling og kunst som teller. Som Øde sa på Farmen: “Du er i en boble, du merker ikke om du er 20 eller 70 år”. Det har vært en stor gave”.“Samtidig som vi bodde på gården til Odd Nerdrum drev vi undervisning i Sarpsborg, så vi pendlet frem og tilbake. Vi var i Sarpsborg og underviste, dro tilbake til Odd og bodde der igjen en uke. Sånn drev vi på i en periode. Så fant vi ut at imens vi var i Sarpsborg så skulle vi se på det huset her. Og da vi gikk inn i den digre bygningen, for det er en DIGER bygning altså, så sa jeg litt sånn til meg selv: “De lurer deg. Det er bare litt maling der og litt sånn, så trenger vi et kjøkken og gjøre om så vi kan få bad og soverom”. Så var vi så gærne å kjøpte det huset i Februar i 2013. Etter det pusset vi opp selve huset, og så gikk vi i gang med sidebygget som er et utehus, for det tenkte vi at vi kunne pusse opp til en leilighet. Det brukte vi 3 år på. Vi fikk ikke råd til å sette bort alt, så da jobbet Geir i 3 år, og jeg i 2".

Har du noen råd du vil dele?

"Jeg var heldig å bli ferdig som sykepleier når jeg var 23, men samtidig så fikk jeg barn. Det er jo litt slitsomt og jeg var heldig som var ferdig med utdanningen. Var veldig fornøyd med å være ung mor og ha 3 barn før jeg var 30. Men alle er så redde for å få barn tidlig nå. Sånn som jeg har opplevd det; så var jeg sykepleier i 20 år, har alltid tegnet, men ikke malt så jeg meldte meg på det kurset inni Oslo. Jeg var så heldig å få begynne med noe nytt før jeg ble 40 og da hadde jeg fått tenåringer ca. så da hadde jeg tid. Så ble jeg tidlig mor, men hva gjør det? Da er du mye sprekere når du er 70 - 75 - 80 og blir bestemor for første gang. Så jeg vil råde de unge i dag til å starte tidligere med barn om det er ønskelig, og å ikke være redd for å bytte valg underveis. Nå har jeg vært heldig med å hoppe av jobben for å begynne med noe helt nytt og det er jeg veldig fornøyd med. I går var jeg så heldig å få møte barnebarn. Vi har 8 barnebarn til sammen".


Jeg har senere vært innom hennes nettside (http://www.elisabethgyllensten.no/Om.html) og beundrer hennes nydelige arbeid:

Hennes motiver er gjerne fokusert på mennesket – og det som gjør oss til mennesker – fra fødsel til død. Som rene portrettstudier eller der mennesket er hovedelementet i samspill med natur eller miljø. Barn går ofte igjen – ”fordi jeg som kvinne og mor rett og slett er fasinert av mennesket – og gjerne ”små mennesker”.

Ved å ta kontakt med Gamlebyen hotell kan dere få en leilighet for dere selv og bakgården sammen med Elisabeth og Geir.

Om dere ønsker å melde dere på kurs eller se mer av dette parets arbeid kan dere søke på dette i Facebook: Raadhus-stallen, Atelier Gyllensten Stahl, Atelier Gyllensten & Stahl.Jeg synes selv at dette var et inspirerende møte som motiverte meg til å ville følge mine drømmer!

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page